A mentor, a mérnök és a művész

Na ki az? Elárulom, nem egy csodabogár mindentudó polihisztor, hanem az ideális futóedző. Gyakran hangzik el a kérdés amatőr sportolók szájából, miszerint “Kell-e nekem futóedző?”. Sok hobbisportoló tart attól, hogy épp a futás adta szabadságot veszítené el, ha megszabott keretek közé lenne sűrítve a mozgásra szánt idő. A válasz pedig sokkal egyszerűbb, és kézenfekvőbb, mint elsőre gondolnánk, sőt, maga a kérdés is sokkal inkább úgy helyénvaló, hogy miért nincs még futóedződ? Már ha nincs.” – Ezekkel a szavakkal kezdődik Lőrincz Olivér írása a Plandurance oldalon, amely a futóknak szól.

Továbbgondoltam ezeket a számomra nagyon ésszerű és hasznos tanácsokat, javaslatokat, és igyekeztem lefordítani a Nordic Walking gyaloglásra.

Az a helyzet, hogy szerencsére egyre több sportolni, mozogni vágyónak mond valamit, jelent valamit ez a kettő szó: Nordic Walking.

Nagy örömömre egyre több embert lehet látni ezekkel a Nordic Walking botokkal gyalogolni.

Edzővel felkészülni, edző segítségével, edző jelenlétével edzeni azonban sokáig csak a profi versenyszférában volt lehetséges. Azóta igen sokat változott a sport világa, különösen a szabadidősport területén. Az ezen a területen tevékenykedő edzők létszámának növekedésében jelentősek a kondi, fitnesztermek személyi edzői, és az amatőr futásban megjelent edzők.

Jól látható, hogy a Nordic Walking gyaloglás edzői kínálata, sőt maguk a nordic edzések is szinte teljesen kimaradtak (egyelőre) ebből.

 

Most akkor kell-e nekem nordic walking edző?

 

Nem feltétlen, de az esetek nagy százalékában egy edző fontos segítség nemcsak az eredményességben, de a Nordic Walking gyalogláshoz fűződő kapcsolatunkban is. Vannak, akik szeretik maguk felfedezni, megtanulni az előrevezető utat. Önfejűek, ezzel néha önsorsrontók, de vállalják, ők így szeretik.

 • Lehet nordikozni a gyalogló, vagy tanácsadója, vagy a szomszédja (a sor a végtelenbe nyúlik) által javasolt nordic botokkal. De egy edzőnek, trénernek is nagy szakmai kihívás egy új nordic gyalogló számára a biztosan helyes méretű nordic bot kiválasztása. Ugyanis nem a testmagasság az egyedüli meghatározója a bot méretének. Kérdezz egy nordic walking trénertől, edzőtől: https://pannonnordic.hu/
 • Lehet nordikozni úgy, hogy soha nem tanultuk meg a helyes mozdulatokat, a helyes kéz, és nordic bottartást, nem ismerjük a gördülő lépést stb… Persze nordikozni mindenki tud! Aki koordináltan mozog, és nem esik át a saját nordic walking botján, az már nordikozik? Igen!

De hogy a Nordic Walking gyaloglásnak a kedvező élettani, anatómiai hatásai jobban, és egyre jobban érvényesüljenek, azt meg kell tanulni: https://pannonnordic.hu/tanfolyamok/

 • Lehet egyedül is sportolni, mozogni, mert vannak akik ezt kedvelik. De a csapatban való edzések, közös Nordic Walking túrák személyiségre gyakorolt hatása más. Nem azt írom, hogy jobb, hanem azt, hogy társakat fogsz találni! Lesz egy külső szakmai, edzői kontroll, és egy csapat támasz. Ne becsüld le! https://pannonnordic.hu/turak/
 • Azt szokták mondani, hogy egy edzésre, egy nordic walking gyaloglásra, egy nordic túrára kettő dolog miatt kell elmenni.
   1. ha jó a kedved és tele vagy energiával, akkor azért. Add át a többieknek!
   2. ha rossz a kedved, és fáradt vagy, akkor azért. Mert tudod, a többiek át fognak lendíteni ezen az állapoton. És ott fogsz találkozni a Mentoroddal. Ott vár az edződ.

 

 

Válassz körültekintően nordic walking edzőt!

 

Járj utána, keress weboldalakat, beszélj ismerősökkel, tájékozódj nordic walking gyaloglóktól. A megfelelő szint kiválasztása nagyon fontos!

Ha „csak” gyalogolni akarsz, és azt is lassan, beszélgetve, az is jó. Keress ilyen csoportot.

Ha picivel többre vágysz, a korcsoport is fontos számodra, társakat is keresel a gyalogláshoz, és nem akarsz egyedül túrázni, egyedül gyönyörködni a világunkban, akkor olyan csapatot javasolok választani.

Ha vállalod a hegyen-völgyön nordikozást, több napos túrákat, esetleg magashegyi túrázást is, akkor az a te csoportod, akik ugyanazt keresik.

Ha olyan edzőt, és olyan csoportot keresel, ahol ezt mind megtalálod, ráadásul táplálkozási tanácsokat is kaphatsz, akkor itt a helyed: https://pannonnordic.hu/elerhetoseg/

 

Adj időt a közös munkának!

 

Egy edzővel történő közös munka nagy lendületet adhat egy sportolónak, de egy amatőr Nordic Walking gyaloglónak is. Hisz van aki elvár, és van aki vár az edzésen és „illik ott lenni” és aki felé meg kell felelni az edzéseken önmagunkon kívül is.

 „Az edző a kezdőknél még inkább mentor, a nagyon jóknál már inkább mérnök, művészi megoldásokkal.”

Az edzői szolgáltatásnak ára van. Egy alkalom 1.500.-Ft úgy, hogy az első közös gyaloglásunk ingyenes. Van gyalogló bérlet, és egyéb, még ezt az árat is csökkenthető lehetőségek is.

 

Készen állsz a közös Nordic Walking gyaloglásra?

 

Folytatása következik a weboldalon, lásd: https://pannonnordic.hu/eletmodvaltas/

 • Miért fogom megtalálni azt a mozgásformát, azt a csoportot, azt az embert, akit keresek?
 • Tényleg fogok fogyni ettől a botokkal történő gyaloglás izétől?